Poznáte 3 najčastejšie mýty o solárnych paneloch?

Solárne panely sú čoraz populárnejším riešením pre domácnosti, ktoré hľadajú udržateľné a ekonomické zdroje energie. Napriek ich výhodám však stále existujú mnohé mýty a mylné predstavy.

V článku sa pozrieme na tri najčastejšie mýty o solárnych paneloch a fotovoltike a odhalíme, prečo sú tieto obavy neopodstatnené.

Solárne panely v zime nie sú účinné

Tiež si myslíte, že solárne panely v zime nefungujú efektívne kvôli nedostatku slnečného žiarenia? Pozrime sa, ako je to naozaj.

Pravdou je, že solárne panely fungujú aj počas zimných mesiacov. Aj keď je množstvo slnečného svetla nižšie, panely dokážu zachytiť a využiť rozptýlené (difúzne) svetlo, ktoré je prítomné aj počas zamračených dní.

Panely musia byť správne nainštalované a orientované tak, aby zachytávali čo najviac slnečného svetla. Pravidelné odstraňovanie snehu počas zimy tiež zabezpečí maximálnu účinnosť solárnych panelov.

Zaujímavosťou je, že nižšie teploty môžu zvýšiť účinnosť panelov - pretože elektrické komponenty pracujú lepšie v chladnejšom prostredí.

Pri nízkych teplotách a pri slabšom slnečnom žiarení majú vyššiu účinnosť monokryštalické panely v porovnaní s polykryštalickými.

undefined

Náklady na údržbu solárnych panelov sú vysoké

Aj vy veríte, že údržba solárnych panelov je nákladná a časovo náročná?

Skutočnosť je iná. Solárne panely sú navrhnuté tak, aby vyžadovali len minimálnu údržbu. Údržba sa vzťahuje na čistenie od lístia, snehu či námrazy, ktoré môžu mať vplyv na nižší výkon panelov. Pravidelná kontrola a čistenie panelov sú relatívne jednoduché úkony, ktoré nevyžadujú veľké finančné investície.

Väčšina výrobcov poskytuje dlhodobé záruky, ktoré znižujú obavy z potenciálnych problémov a nákladov na opravy.

V porovnaní s inými energetickými systémami sú náklady na údržbu solárnych panelov výrazne nižšie.

undefined

Návratnosť investície do solárnych panelov je nízka

Máte obavu, že sa vám investícia do solárnych panelov nevráti dostatočne rýchlo?

Tento mýtus nezohľadňuje dlhodobé finančné výhody, ktoré solárne panely prinášajú. Počiatočné náklady na inštaláciu solárnych panelov môžu byť vyššie, solárne panely však výrazne znižujú náklady na elektrickú energiu. Okrem toho môžu dokonca generovať príjem prostredníctvom predaja prebytočnej energie.

Existujú rôzne dotácie a finančné podpory, ktoré vám pomôžu znížiť počiatočné náklady - solárne panely sú tak dostupnejšie pre širokú verejnosť. Jedným z riešení je napríklad fotovoltická elektráreň. Podľa ZSE sa návratnosť investície do fotovoltickej elektrárne môže pohybovať v rozmedzí 7 až 10 rokov. Závisí od rôznych faktorov ako sú počiatočné náklady, dostupné dotácie alebo cena elektriny. Priemerná návratnosť investície môže byť skrátená vďaka rôznym podporným programom a finančným stimulom.

undefined

Za pozornosť stojí projekt Zelená domácnostiam, ktorý okrem soláru a fotovoltaiky ponúka finančnú podporu aj pre tepelné čerpadlá, kotly na biomasu a veterné turbíny.
Správne navrhnuté a nainštalované solárne systémy tak môžu byť ekonomicky výhodné pre slovenské domácnosti.

Či zvažujete solárne kolektory na ohrev vody alebo fotovoltaické panely na výrobu energie, vyberte si spoľahlivú inštalačnú firmu. V Renova Install máme skúsených odborníkov, ktorí bezchybne umiestnia panely tak, aby boli maximálne užitočné počas celého roka. Neváhajte nás kontaktovať a užívajte si aj vy vlastnú elektrinu a ohrev vody vďaka obnoviteľnej energii.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office.renovainstall@gmail.com

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

renovainstall4@gmail.com

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs