Vyhnite sa zbytočným investíciám: Príprava tepelného čerpadla na zimu

Tepelné čerpadlá sú skvelým riešením pre energeticky úsporné vykurovanie domácností. Aby však slúžili efektívne a bez problémov, vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Správna údržba čerpadla sa postará o jeho efektivitu, predĺži životnosť a ušetrí vám aj značné finančné náklady.

V článku vám poradíme, čo všetko je potrebné skontrolovať ešte pred zimou a dozviete sa, kedy je vhodné zavolať odborníka na servis.

Čo je tepelné čerpadlo a ako funguje?

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré slúži na vykurovanie alebo chladenie domácnosti pomocou prenosu tepla z jedného prostredia do druhého. Čerpadlo funguje na princípe, ktorý využíva energiu z okolitého vzduchu, vody alebo zeme, aby ohrialo alebo ochladilo vnútorný priestor. Tento proces je mimoriadne efektívny, pretože na výrobu tepla nevyužíva priame spaľovanie - využíva prenos už existujúceho tepla. Chcete si prečítať viac informácií nielen na túto tému? Užitočné informácie vám prinesie článok o tepelnom čerpadle.

Správne umiestnenie ovplyvňuje výkon

Najpoužívanejší typ čerpadla je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je zvyčajne umiestnené na vonkajšej časti budovy, kde má priamy prístup k vzduchu, z ktorého čerpá teplo. Dôležité je zohľadniť okolitú teplotu, pretože extrémne chladné alebo veľmi horúce prostredie môže ovplyvniť jeho účinnosť. Pri inštalácii vonkajšej jednotky sa odporúča vybrať priestor, ktorý nie je príliš vystavený extrémnym poveternostným podmienkam, no zároveň je dobre vetraný a dostupný pre pravidelnú údržbu.

Vnútorná časť čerpadla vzduch-vzduch, ktorá zabezpečuje distribúciu tepla do domácnosti, by mala byť umiestnená v miestnosti, kde nie je príliš veľká vlhkosť alebo extrémne teplotné rozdiely. To zaručí plynulú prevádzku a dlhšiu životnosť systému.

Ako vidíte, je dôležité, aby sa o inštaláciu čerpadla postaral odborník, ktorý zohľadní všetky vplyvy. Zároveň je dôležité, aby ste miestnosť, v ktorej sa nachádza vnútorná časť čerpadla, udržiavali v rovnakých alebo aspoň podobných podmienkach po celý rok (teplota, vlhkosť).

undefined

Kontrola čerpadla pred zimou, ktorú zvládnete aj sami

Pred začiatkom zimnej sezóny je kľúčové vykonať niekoľko základných kontrol, vďaka ktorým sa vyhnete nepríjemnostiam počas chladných mesiacov. Aj bez technických znalostí dokážete ako majiteľ tepelného čerpadla skontrolovať stav filtrov a ventilátorov, ktoré zabezpečujú správne prúdenie vzduchu.

Skontrolujte, či nie sú filtre zanesené prachom a nečistotami. Ak sú príliš znečistené, po vyčistení uvidíte, ako veľmi vyčistenie alebo výmena zlepší efektivitu čerpadla.

Pamätajte si, že počas bežnej prevádzky by malo tepelné čerpadlo pracovať bez nadmerného hluku. Ak počujete neobvyklé zvuky (bzučanie, hučanie alebo pískanie), môže to naznačovať problém, ktorý je nutné nechať na odborníkov.

Uistite sa, že v okolí vonkajšej jednotky čerpadla nie sú žiadne prekážky. Všímajte si nahromadené lístie, vetvy stromov, kríky alebo iné objekty, ktoré by mohli brániť cirkulácii vzduchu.

Rovnako je dobré zabezpečiť, aby sa počas zimy nehromadil sneh alebo ľad v okolí jednotky. Skontrolujte, či vnútorná jednotka nehlási na displeji poruchy alebo neštandardné hlásenia.

Vďaka všímavosti môžete aj voľným okom predísť problémom, ktoré by sa mohli prejaviť v najnevhodnejšom čase - práve vtedy, keď budete čerpadlo najviac potrebovať.

undefined

Odborný servis tepelného čerpadla

Aj keď základnú údržbu tepelného čerpadla zvládne každý majiteľ sám, je dôležité, aby sa o servis čerpadla postaral odborník. Ideálny scenár je naplánovať si profesionálnu kontrolu raz za dva roky (prípadne podľa odporúčaní výrobcu alebo technika). Technik presne vie, na čo sa zamerať - kontroluje funkčnosť kompresora, výmenníkov tepla a ďalších dôležitých častí, ktoré môže laik ľahko prehliadnuť.

Okrem spomenutých výhod vám investícia do pravidelného servisu ušetrí peniaze, pretože včasná oprava alebo výmena menších dielov je vždy lacnejšia ako riešenie veľkých porúch.

Pravidelná kontrola a údržba predĺži životnosť tepelného čerpadla a zabezpečí jeho efektívne fungovanie. Predovšetkým odborný servis pred zimnou sezónou si naplánujte včas. Iba tak bude vaše tepelné čerpadlo pripravené na zimu, počas ktorej musí fungovať na sto percent.

Tím odborníkov

Lukáš Frčo

GENERÁLNY RIADITEĽ

+421 950 760 482

obchod@renovainstall.eu

Erik Kubizna

CENOVÉ PONUKY RODINNÉ DOMY

+421 940 993 093

dopyt@renovainstall.eu

Ľubomíra Bielaková

PLÁNOVANIE / DOTÁCIE

+421 948 759 508

office.renovainstall@gmail.com

Michal Dubovec

CENOVÉ PONUKY DEVELOPÉRSKE PROJEKTY

+421 948 760 481

renovainstall4@gmail.com

Napíšte nám správu

Design by Tricks︱Development by LoopLabs